About "Nature"

Op wat voor manieren gaat de mens om met de natuur? Hoe gaat de natuur om met de mens? Hoe zien wij de natuur? Is de mens een dier? Waarom willen mensen terug naar de natuur? Wat is er mooi aan een waterval? Hoe is het leven op aarde ontstaan? Hoe verandert de natuur door de jaren heen? Wie bepaalt hoe de natuur eruit ziet? Hoe ziet de perfecte boom eruit? Waarom heeft de natuur een aantrekkingskracht op mensen? Wat gaat er in een koe om die urenlang in een sloot voor zich uit staat te kijken? Zijn ijsvogels wel eens eenzaam? Waarom willen mensen het natuurlijke vormgeven? Is de mens nog onderdeel van de natuur? Waarom wil iedere gemeente een stel Schotse Hooglanders? Hoe interpreteren mensen de natuur? Wat is natuur nou eigenlijk precies?


Hoe ziet natuur eruit? Op wat voor manieren gaat de mens om met de natuur? Hoe gaat de natuur om met de mens? Hoe zien wij de natuur? Is de mens een dier? Waarom willen mensen terug naar de natuur? Wat is er mooi aan een waterval?
Hoe is het leven op aarde ontstaan? Hoe verandert de natuur door de jaren heen?
Wie is op het idee gekomen om bomen te gaan knuffelen? Wie bepaalt hoe de natuur eruit ziet? Hoe ziet de perfecte boom eruit? Waarom heeft de natuur een aantrekkingskracht op mensen? Wat gaat er in een koe om die urenlang in een sloot voor zich uit staat te kijken? Wat is de oorsprong der dingen? Zijn ijsvogels wel eens eenzaam? Waarom willen mensen het natuurlijke vormgeven? Wat is er mis met de dingen die er van nature zijn, dat wij ze steeds willen veranderen? Is de mens nog onderdeel van de natuur? Waarom wil iedere gemeente een stel Schotse Hooglanders? Hoe interpreteren mensen de natuur? Welke natuur wordt als lelijk bestempeld?
— Fragment uit vragen

"Nature" is een breed (fotografisch) onderzoek naar de natuur. Kort gezegd probeer ik in kaart te brengen wat natuur nou precies is. Met die vraag ben je wel even zoet. "Nature" is de overkoepelende naam van het onderzoek, dat weer is onderverdeeld in hoofdstukken en kleinere projecten. Ik werk afwisselend of gelijktijdig aan de verschillende hoofdstukken.

Mensen hebben altijd al bewondering gehad voor iets dat groter is dan zijzelf, zoals de natuur. Een eeuwenoude boom of wild natuurgebied vinden we juist mooi omdat wij het zelf niet hebben gecreëerd, het is ontstaan. We worden graag overdonderd door de mysterieuze aantrekkingskracht van de natuur. Steeds meer mensen lijken op een bepaalde manier terug te willen naar de natuur, er weer een onderdeel van te willen zijn. Door te gaan jagen, hun baan op te zeggen en in een camper te gaan wonen, een blotevoetenpad te bewandelen, etc.

Anderzijds wordt vrijwel alles bepaald door keuzes van de mens, zeker in Nederland. Bepaald wordt waar en hoe de natuur zich mag ontwikkelen. Bepaald wordt hoeveel er ingegrepen wordt. De natuur lijkt vaak wel een decor te zijn waar we ons doorheen bewegen. Vaak functioneel, soms meeslepend, het liefst vooral mooi. Maar wat is dan mooi? Waarom wordt het ene stukje natuur gewaardeerd en het andere verafschuwd? Toeristen worden per bus aangevoerd om overdonderd te worden door "de mooiste waterval van het land". Men houdt van planten in huis maar dan wel alleen die ene hippe orchidee. De ganzen op straat worden enthousiast gevoerd, maar zodra de beesten gaan vechten worden ze met stokken uit elkaar gedreven. Het natuurlijke - van het natuurbeheer tot aan de planten in de winkel - wordt o.a. bepaald door trends, opvattingen van dat moment en cultuur. Hoe wij de natuur zien én hoe de natuur eruit ziet, kan over 100 jaar heel anders zijn. 

Kortom: op de vraag "Wat is natuur" of "Wat is natuurlijk" is geen eenduidig antwoord mogelijk. En dat maakt dat ik met dit onderwerp bezig blijf.
Op dit moment bestaat het project "Nature" uit de volgende hoofdstukken:


l. Creations : Natuurfenomenen die zonder de mens niet (zo) zouden bestaan. Wat is er mis met de dingen die er van nature zijn, dat wij ze steeds willen veranderen?
(link: http://www.dagmarhaggenburg.nl/creations)

III. Without Utility : Natuur Zonder Nut
(link: http://www.dagmarhaggenburg.nl/without-utility)

lV. Inhabitants : Onderzoek naar de niet-menselijke inwoners van mijn straat
(link: http://www.dagmarhaggenburg.nl/inhabitants)

V. Living Monuments
(link: http://www.dagmarhaggenburg.nl/living-monuments)


Zoals jullie zien zitten er "gaten" in de telling van de hoofdstukken. De tussenliggende hoofdstukken zijn (conceptueel) nog volop in ontwikkeling en zullen later toegevoegd worden.